SOITA 09 3611 9880, AUTAMME SINUA


Ohjeita esimiehille

Päihderiippuvuus koetaan usein häpeälliseksi. Siihen puuttuminen ja asian puheeksi ottaminen ovat yleensä haasteellisimpia tehtäviä esimiehille. Esimiehillä ei välttämättä ole tietoa alkoholismista sairautena. Monesti ei tiedetä, kuinka auttaa alkoholistia, vaikka alkoholi tiedostetaan olevan ongelma jollekin työntekijälle.

Nämä sivut antavat tietoa alkoholismista sairautena. Lisäksi henkilökuntamme auttaa mielellään. Voit ottaa puhelimitse numeroon 09 3611 9880 yhteyttä asiantuntijoihimme. Kerromme tarkempia ohjeita päihderiippuvuuden tunnistamisesta ja kuinka asia kannattaa ottaa puheeksi. Voimme myös halutessanne järjestää koulutuksen työpaikallanne.


Päihdeongelman käsittelemisen haasteet

Yksinäisyys

Kun kysymyksessä on alkoholiongelma, esimies tuntee monesti aiheetonta häpeää. Asiasta voi olla vaikea puhua ylemmällä taholla. Esimies voi luulla itse epäonnistuneensa, kun omassa yksikössä ilmenee päihdeongelmaa. Näin toimimalla syntyy salailun kierre, joka vain pahentaa ongelmaa.

Alkoholismi on yleinen sairaus, joka koskettaa ihmisiä kaikissa ammateissa ja yhteiskuntaluokissa. Esimies ei pysty estämään kenenkään sairastumista alkoholismiin, aivan kuten hän ei pysty estämään esimerkiksi diabeteksen puhkeamista jollakin työntekijällään. Alkoholismia ei siksi tule pitää myyttinä.

Toimivilla yrityksillä on usein olemassa päihdeohjelma, jossa on ennalta suunniteltu toimintamallit päihdeongelman ilmentyessä. Autamme mielellämme luomaan yrityksellenne päihdeohjelmaa.

Epävarmuus suhteessa alkoholiongelmaan

Alkoholismi voi olla vaikea aihe, jos elämän varrella ei ole kohdannut lähipiirissä kyseistä sairautta. Lisäksi esimies voi kokea pettymystä ja kiusaantuneisuutta, kun on saanut alkoholistin vaivakseen. Tällöin ensimmäinen ajatus on päästä nopeasti eroon hänestä joko erottamalla tai siirtämällä toiseen yksikköön. Tämä ei kuitenkaan ole pitkäjänteinen ratkaisu ongelmaan. Esimiehelle kuuluva vastuunottaminen merkitsee myös ikävien asioiden käsittelemistä.

Erityisen vaikea aihe on silloin, jos esimies on itse päihdeongelmainen. Jos esimiehenä koet, että tämä aihe on kiusallinen tai koskettaa liian henkilökohtaisesti, muista, että asemasi ei suojele päihderiippuvuudelta. Voit myös itse hakeutua luottamuksellisesti hoitoomme.

Päihdeongelmien käsittely työpaikalla

Yleistä:

 • Hanki tietoa päihderiippuvuudesta sairautena
 • Et voi työntyä liiaksi kenenkään yksityiselämään, kiinnitä siksi huomiota ainoastaan työpaikkakäyttäytymiseen.
 • Älä tee diagnoosia liian hätäisesti
 • Laadi selvät säännöt alkoholin suhteen (yrityksen tilaisuudet, päihtyneenä olo työpaikalla jne.)

Vinkkejä puheeksi ottamiseen päihdeongelmaisen kanssa:

 • Jos päihderiippuvainen käyttäytyy oudosti, kirjoita ylös, mitä tapahtuu.
 • Voit ottaa myös yhteyttä päihderiippuvaisen perheeseen kertoaksesi huolestasi ja halustasi auttaa päihderiippuvaista hoitoon.
 • Älä mahdollista päihderiippuvaisen sairauden etenemistä salailemalla tai lakaisemalla asioita maton alle.
 • Kun puhut asiasta päihderiippuvaisen kanssa, ole samalla ystävällinen, määrätietoinen ja jämäkkä. Osoita, että välität päihderiippuvaisesta ihmisenä ja haluat auttaa häntä.
 • Älä lähde mukaan päihderiippuvaisen selityksiin tulevatpa ne huutaen tai kyynelehtien.
 • Pidä päämääränäsi päihderiippuvaisen lähtemistä hoitoon, älä yritä itse ratkaista hänen ongelmaansa antamalla neuvoja päihteidenkäyttöön.
 • Päihtyneen kanssa ei kannata keskustella.