Päihteistä voi päästä eroon tehokkaan hoidon avulla

Rehapin päihdeluennot antavat tietoa päihderiippuvuudesta

Rehapin päihdeluennolla valotetaan riippuvuuden salaisuuksia

”Raittius alkaa palkita elämää, hyvän kierre lisääntyy, elämässä moni asia korjaantuu ja omasta itsestään löytää monia uusia puolia, joiden olemassaolosta oli ennen raitistumista vain vaimea aavistus”, toteaa Kalle Lähde, joka selvisi päihderiippuvuudesta tehokkaan Rehappi-hoidon avulla seitsemän vuotta sitten. Nyt hän toimii Rehapissa päihdeterapeuttina ja iloitsee nähdessään monien hoitoon tulevien raitistuvan  ja saavan otteen omannäköiseen ja laadukkaampaan elämään.

Kalle Lähde kiertää vuorotellen muiden Rehapin päihde- ja läheisterapeuttien kanssa ympäri Suomea luennoimassa sekä omasta kokemuksestaan päihdeongelman syövereissä että toipumisestaan tehokkaan Rehappi-hoidon avulla. Hän kertoo myös tutkittua tietoa siitä, millainen sairaus päihderiippuvuus on.

Mistä päihderiippuvuudessa on kyse?

”Monia vapauttaa tieto, että kyseessä on sairaus, joka perustuu kemialliseen riippuvuuteen eikä suinkaan henkilön omaan luonteenheikkouteen. Myös perintötekijät altistavat päihderiippuvuuteen, silloin kun siihen yhdistetään päihteiden käyttö”, kertoo Kalle.

”Luonteenomaista päihderiippuvuudelle on kontrollikyvyn menetys. Kuinka monet kerrat sitä onkaan lähtenyt juomaan kahta olutta baariin, herännyt seuraavana aamuna karmeassa krapulassa – ja siinä sivussa unohtanut tärkeän tapahtuman: joko häät, hautajaiset tai tärkeän työpäivän. Hyvin usein tuli juotua väärään aikaan, juuri silloin kun piti olla selvin päin. Ja koko perhe sai hävetä.”

”Päihde oli minulle kuin rakas ystävä, josta tuli ajan saatossa pahin viholliseni. Tuo vihollinen kietoi tiukasti otteeseensa halliten lopulta koko elämääni.”

Sairaus etenee, sen taltuttamiseen tarvitaan laadukasta hoitoa

”Päihteidenkäyttö alkoi syödä pikkuhiljaa vapaa-aikaa ja myöhemmin se vaikutti myös työaikaan. Luvattomia sairauspoissaoloja alkoi tulla, hyvin usein valehtelin syyksi masennuksen”, jatkaa Kalle.

”Päihteet ajavat ikävään kierteeseen. Kontrollin menetykset aiheuttavat syyllisyyttä ja häpeää. Lisäksi sairauden luonteeseen kuuluu ongelman kieltäminen. Kun juominen jatkuu, ongelmat kasaantuvat, vastuu omasta ja muiden hyvinvoinnista vähenee ja lopputuloksena on hallitsematon kaaos. Ja meneehän siinä henkisen terveyden lisäksi myös fyysinen terveys, kun elimistö joutuu kohtuuttomaan rasitukseen pitkäaikaisesta päihteiden yliannostuksesta.

Päihde oli minulle kuin rakas ystävä, josta tuli ajan saatossa pahin viholliseni. Tuo vihollinen kietoi tiukasti otteeseensa halliten lopulta koko elämääni. Onneksi sain apua. Vaimoni otti selvää Rehapin hoidosta ja sai ohjattua minut sinne.”

Myös läheiset otetaan huomioon Rehapissa

”Rehapin infoluennolla käsitellään päihderiippuvuuden etenemisen lisäksi myös toipumista, Rehapin hoitoa, sitä prosessia jonka hoitoon tulija käy läpi”, valaisee Lähde. ”Myös läheiset saavat tietoa siitä, mitä keinoja on päihdeongelmaisen saamiseksi hoitoon.

Läheiset huomioidaan muutenkin Rehapin hoidossa. Heidät kutsutaan läheisviikonloppuun, joka on usein sykähdyttävä ja silmiä avaava kokemus monille päihdeongelmaisen läheiselle. Se avaa usein mahdollisuuden uuteen, toimivampaan perhe-elämään.”

Tehokas hoito puree päihteisiin
– toivo muutoksesta herää

”Yleensä hoitoon tullessa päihdeongelmainen saattaa olla hyvinkin epätoivoisessa tilanteessa, mutta hyvin pian pelko, syyllisyys ja häpeä miedontuvat ja yksinäisyyden tunne vertaistuen ansiosta vähenee. Kun hän ymmärtää sairastavansa riippuvuutta, hänelle syttyy halu saada apua. Toivo herää. Toipumisen ensiaskeleet on silloin otettu. Näin tapahtui myös minulle”, toteaa Lähde.

”Itselleni yllätys hoidon jälkeen oli monien asioiden korjaantuminen. Perhesuhteet paranivat pian. Hyvä olo palkitsi tekemään uusia juttuja. Aloin kirjoittaa kokemuksiani muistiin. Pääsin kirjoittamaan Seura-lehdelle blogia Luotettavasta Lähteestä. Myöhemmin kirjoitin päihdevuosistani romaanin, jonka nimeksi tuli ”Happotesti”. Tämä sai pian jatkoa teoksella ”Loppuluisu” (molemmat teokset on julkaissut Kustannusosakeyhtiö Otava).

Raittiina tapahtuu näköjään yllättäviä, iloisia asioita. Koskaan ei voi tietää, mitä hyvää seuraavaksi tapahtuu, kun tosissaan yrittää”, iloitsee Kalle Lähde innostuneen välkkeen kera eloisissa silmissään.

Lähinnä sinua pidettävä päihdeluento

Rehapin infokiertue kattaa monia paikkakuntia Suomessa: voit katsoa oheisesta artikkelista listan, mikä päihdeluento on sinua lähinnä. Jos et pääse mainitulle paikkakunnalle kyseisenä päivänä, Rymättylän hoitokeskuksella järjestetään päihdeinfo joka perjantai-ilta ja Helsingssä joka toisen parillisen viikon tiistaina. Tunne olevasi lämpimästi tervetullut kuuntelemaan, keskustelemaan ja saamaan tietoa päihderiippuvuudesta. [Lisäys 29.4.2020: vallitsevan koronaepidemian aikaan infoluentoja ei järjestetä]

Soita ja kysy lisää: 09 3611 9880

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kuinka saada päihderiippuvainen hoitoon?
Miten loma meni?
Rehappi-hoito auttaa raitistumaan
Banaanin piilotus ja päihderiippuvuuden tunnistaminen
”Elämä on vaan niin paljon helpompaa ilman päihteitä”
Alkoholistin läheiset