Läheisviikonloppu

Rehapin läheisviikonloppu

Päihdehoidon kolmantena tai neljäntenä viikonloppuna päihdehoidossa olevan henkilön läheiset saapuvat läheisviikonloppuun. Läheisviikonloppuun kutsutaan perheenjäseniä, sukulaisia ja ystäviä; läheisiä ihmisiä, joita päihdeongelma on koskettanut ja jotka voivat auttaa toipumisprosessissa.

Läheisviikonloppu aiheuttaa etukäteen usein jännittyneitä tunteita. Läheiset ovat kuitenkin olleet yksimielisiä siitä, että viikonloppuun osallistuminen on ollut merkittävää ja joillekin jopa yksi hienoimmista ja vapauttavimmista kokemuksista.

Jotkut läheiset kokevat tarvitsevansa apua ja tukea omaan toipumiseensa: läheisviikonloppuun osallistumisen myötä läheisillä on mahdollisuus osallistua jatkohoitoon sekä Rehapin läheishoitoon. Läheisviikonloppu on rakentava ja tulevaisuuteen tähtäävä kokonaisuus, joka tarjoaa apua ja tukea päihdeongelman aiheuttamien ikävien asioiden käsittelyyn sekä työkaluja tulevaan.

Läheisviikonlopun ohjelma alkaa perjantaina 17:30 ja kestää sunnuntaihin noin klo 19:00 saakka.

Perjantai-illan aikana läheiset kuulevat kattavasti päihderiippuvuudesta alkuperäisenä sairautena sekä sen hoidosta ja läheisviikonlopun kulusta.

Lauantaina paneudutaan päihderiippuvuuden ilmiöihin ja seurauksiin läheisten näkökulmasta.

Sunnuntain aikana käsitellään tulevaisuuteen liittyviä asioita, muun muassa läheisenä toipumista ja siitä miten läheiset voivat tukea päihdehoidon jälkeen, puhutaan siitä, millainen ihminen on riippuvuuden takana.

Läheisviikonloppu sisältää konfrontoivat osiot. Lauantaina läheiset kertovat, miltä päihteiden käyttö on tuntunut. Päihderiippuvaisen toipumisen kannalta on erittäin tärkeää ymmärtää riippuvuutensa seuraukset ja vaikutukset omaan lähipiiriinsä. Myös läheisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää kertoa päihdeongelman aiheuttamista tunteista ja kokemuksista.

Sunnuntain päättävässä kohtaamisessa päihderiippuvainen kertoo, millaisia tunteita hän on itse kokenut ja mitä odotuksia kaikilla on tulevaisuuden suhteen. Lisäksi läheisillä on tärkeä rooli, kun puhutaan positiivisista asioista, toiveista tulevaa ajatellen, muutokseen sitoutumisesta ja voimavaroista.

Linkit:
Rehapin läheishoito
Alkoholistin läheiset
Läheisten illat
Rehappi-hoito auttaa raitistumaan