Alkoholistin läheiset

Alkoholismi/päihderiippuvuus on sairaus, joka vaikuttaa raskaasti myös läheisiin. Läheisten huomioiminen päihdehoidossa on siksi hyvin tärkeää. Usein läheisetkin kokevat tarvitsevansa apua itselleen omaan toipumiseensa. Jos hoidossa keskityttäisiin pelkästään itse alkoholistiin, olisi se verrattavissa siihen, että auto-onnettomuuden jälkeen hoidettaisiin vain kolariauton kuljettajaa.

Alkoholistien läheiset joutuvat kamppailemaan oman jaksamisensa äärirajoilla yrittäessään auttaa päihdeongelmaista. Jatkuva huoli ja pelko sekä turvattomuuden, avuttomuuden ja arvottomuuden tunteet ovat arkipäivää perheessä, jossa vallitsee päihdeongelma.

Alkoholismin aiheuttama paha olo kuormittaa myös etäämmällä olevia ystäviä ja sukulaisia, jotka kokevat huolta, hätää ja hämmennystä. He näkevät ongelmasta yleensä vain jäävuoren huipun, mikä saattaa toisinaan aiheuttaa lisää jännitteitä päihdeongelmaisen lähipiirissä.

Läheisviikonloppu ja 11 kuukauden jatkohoito kuuluvat Rehapin päihdehoidon kokonaisuuteen. Lisäksi läheisillä on mahdollisuus osallistua Rehapin läheishoitoon.

Linkit:
Rehapin läheishoito
Läheisviikonloppu
Läheisten illat

Jos olet huolissasi sinulle tärkeän ihmisen päihteiden käytöstä, soita numeroon 09-3611 9880. Kerromme, kuinka perhe voi auttaa päihdeongelmaista lähtemään hoitoon. Päihdeongelmaisen hoitoon lähteminen avaa väylän myös koko perheen toipumiselle.