SOITA 020 155 0000, AUTAMME SINUA


Läheiset

Alkoholistin läheiset

Alkoholismi on sairaus, joka vaikuttaa raskaasti myös läheisiin. Läheisten toipuminen ja hoitaminen on siksi hyvin tärkeää. Jos hoidossa keskityttäisiin pelkästään itse alkoholistiin, olisi se verrattavissa siihen, että auto-onnettomuuden jälkeen hoidettaisiin vain kolariauton kuljettajaa.

Alkoholistien läheiset joutuvat kamppailemaan oman jaksamisensa äärirajoilla yrittäessään auttaa päihdeongelmaista. Jatkuva huoli ja pelko sekä turvattomuuden, avuttomuuden ja arvottomuuden tunteet ovat arkipäivää perheessä, jossa vallitsee päihdeongelma.

Alkoholismin aiheuttama paha olo kuormittaa myös etäämmällä olevia ystäviä ja sukulaisia, jotka kokevat huolta, hätää ja hämmennystä. He näkevät ongelmasta yleensä vain jäävuoren huipun, mikä saattaa toisinaan aiheuttaa lisää jännitteitä päihdeongelmaisen lähipiirissä.

Läheisviikonloppu ja jatkohoito kuuluvat automaattisesti Rehapin päihdehoidon kokonaisuuteen. Nämä hoidon osiot antavat työkaluja, joilla myös läheiset voivat toipua. Lisäksi läheisillä on mahdollisuus osallistua Rehapin läheishoitoon.

Järjestämme lisäksi päihdeongelmaisten läheisille tarkoitettuja Läheisten Iltoja:

Aika: 17.4.2019 klo 18:00
Paikka: Rehapin toimitilat, Lomahyppäys, Naantali (Rymättylä)

Aika: 15.5.2019 klo 18:00
Paikka: Rehappi, Pälkäneentie 19 A 2.krs, Helsinki (Vallila)

Läheisten illoissa on mahdollista saada lisätietoa päihderiippuvuudesta, läheishoidosta ja toipumisesta. Ohjelma on erityisen hyödyllinen sinulle, joka olet osallistunut läheisviikonloppuun. Jos sinulla ei ole kosketuspintaa hoitoomme, toivomme ensin osallistumista infotilaisuuteemme (aikataulut etusivulla).

Tervetuloa!

Seuraavat läheishoitojaksot:

Seuraavat läheishoitojaksot ovat:
28.3.-7.4.2019
2.5.-12.5.2019
27.6.-7.7.2019
Varaa paikkasi ajoissa: Laura 0406895424 (laura.eklund@coronaria.fi) tai Jenna 0405537544 (jenna.takatalo@coronaria.fi)
https://rehappi.fi/laheiset/

Jos olet huolissasi sinulle tärkeän ihmisen juomisesta, soita numeroon 020 155 0000. Kerromme, kuinka perhe voi auttaa alkoholistia lähtemään hoitoon. Alkoholistin hoitoon lähteminen avaa väylän myös koko perheen toipumiselle.


Lue lisää läheishoidosta

Läheisviikonloppu

Perushoidon kolmantena tai neljäntenä viikonloppuna potilaan läheiset kutsutaan läheisviikonloppuun. Läheisviikonloppuun kutsutaan perheenjäseniä, sukulaisia ja ystäviä, jotka ovat kärsineet potilaan juomisesta. Heidän läsnäolonsa on tärkeää sekä potilaan että heidän itsensä kannalta.

Läheisviikonloppuun osallistuvat saavat ymmärryksen päihderiippuvuudesta koko perheen sairautena.

Hoitoon kuuluu läheiskohtaaminen, jossa läheiset pääsevät kertomaan päihderiippuvaiselle, miltä hänen päihteiden käyttönsä on heistä tuntunut. Läheiskohtaamisen ohjaa päihdeterapeutti. Lisäksi läheiset käsittelevät omaan toipumiseensa liittyviä asioita läheisterapeutin kanssa.

Läheisillä on myös mahdollisuus kuulla päihderiippuvaiselta, millaisia tunteita hän on itse kokenut ja mitä odotuksia kaikilla on tulevaisuuden suhteen.

Läheisviikonloppu on hyvin tunteikas, raitistava päihderiippuvaisen kannalta ja läheisten kannalta huojentava kokemus.

”Läheisviikonloppu oli elämäni käännekohta”
– Mia, alkoholistin aikuinen tytär

”En enää pelkää, että mieheni alkaa juomaan.”
– Sari, alkoholistin puoliso

Läheishoito

Läheisviikonloppu ja jatkohoitoryhmät kuuluvat Rehapin Minnesota-mallisen päihdehoidon kokonaisuuteen.

Lisäksi läheisillä on mahdollisuus osallistua Rehapissa järjestettävään 10 vuorokauden mittaiseen läheishoitoon. Läheishoito perustuu Minnesota-malliin; hoitoideologisena viitekehyksenä on 12-askeleen toipumisohjelma. Keskeisenä sisältönä on oman elämäntarinan ja läheisriippuvuuden seurausten läpikäyminen.

Läheisten intensiivihoitoon osallistuminen edellyttää kokemusta Minnesota-mallisen hoidon läheisviikonloppuun tai erikseen järjestettävään läheispäivään osallistumisesta.

Läheishoito:

  • Intensiivijakso 10 vrk (n.80 terapiatuntia) täysylläpidolla hoitokeskuksessa Naantalin saaristossa
  • Yhteinen jatkohoito päihdehoidon käyneiden kanssa 48 kertaa 11 kuukauden ajan
  • Tarvittaessa mahdollisuus lisävuorokausille intensiivijakson jälkeen
  • Läheishoidon käyneiden oma jatkohoitoryhmä (Helsinki ja Skype)

Läheisten intensiivihoidon hinta on 2300 euroa. Hoidon maksajana on yleensä potilas itse tai hänen lähipiirinsä, työnantaja tai kunta. Jos maksajana on kunta, maksusitoumus tulee olla selvitettynä ennen hoidon aloittamista.

”Se, että sai puhallettua tarinansa pihalle, on mun elämässä uuden alku. Sen työstäminen oli rankkaa, mutta sen kertominen  turvallisessa ympäristössä ja vertaistuen voimaannuttavassa ilmapiirissä, oli niin vapauttavaa, etteivät sanat riitä kertomaan. Olen huomannut, että stoorin jälkeen rankat ja ahdistavat asiat ei jää enää pyörittämään mun mieltä, vaan osaan käsitellä asiat.”
– Eeva, alkoholistiperheen lapsi

”Yksi tähän asti eletyn elämäni parhaita hetkiä oli se, kun sain läheishoitojakson käytyäni perhoskorun kaulaani.
– Minna, alkoholistin puoliso

”Rohkeus, rehellisyys ja vertaistuki! ♥ ”
– Eija, alkoholistin läheinen