Laadukas päihdehoito ehkäisee itsemurhia

Silmäluomien läpi paistaa kirkas valo. En jaksa liikkua. Olo on yllättävän rauhallinen ja seesteinen. Kuolinko minä? Edelliset muistikuvat ahdistavat. Halusin pois, en jaksanut enää. Mieleen palautuu ottamani yliannostus lääkkeitä ja sammuminen. Samalla jaksan avata silmäni ja tajuan olevani sairaalassa.

En onnistunut itsemurhassa. Kohdallani ensimmäinen tunne oli helpotus, vaikken tiennytkään, mitä sammumisen ja sairaalassa heräämisen välillä oli tapahtunut.

Merkittävä riskitekijä itsemurhille on päihderiippuvuus

Tänään 10.9. vietetään kansainvälistä itsemurhien estämisen päivää. Yksi merkittävä riskitekijä itsemurhille on päihderiippuvuus. Päihderiippuvaisilla itsemurhat ovat yleisimpien kuolinsyiden joukossa.

Olen saanut vuosien varrella työskennellä noin 1500 päihderiippuvaisen kanssa. Vaikka läheskään kaikki eivät ole yrittäneet itsemurhaa, kaikilla on ollut epätoivoisia, näköalattomia ja ahdistavia olotiloja, jotka joillakin ovat menneet siihen pisteeseen, ettei enää näe muuta ulospääsykeinoa kuin henkensä riistämisen.

Kokemukseni mukaan yllättävän monella itsemurhaa yrittäneistä tai sillä uhanneista taustalla on ollut itsesäälin sekainen ajatus kuolla sen verran vähän, että näkee omat hautajaisensa. Toisin sanoen syvällä sisällä on halu päästä eroon pahasta olosta eikä kuolla.

Kaikista raskaimpia kokemuksia on ollut niillä, joiden läheinen onnistui.

Päihderiippuvuuden laadukas hoito on tärkeää itsemurhien estämisessä

Ottaen huomioon päihderiippuvuuden yleisyyden ja siihen liittyvän itsemurhariskin, yksi merkittävä tapa estää itsemurhia on päihderiippuvuuden laadukas hoito.

Itse sain vuonna 2007 laadukasta hoitoa päihderiippuvuuteeni. Ainoa asia, jonka koen menettäneeni, oli ahdistus, joka pisti yrittämään myös epätoivoisia ratkaisuja. Olen iloinen myös siitä, että olen saanut osana työlleen omistautunutta tiimiä auttaa monia kokemaan saman.

Johtuen päihderiippuvuuteen kuuluvasta kieltomekanismista, läheisillä on usein merkittävä rooli päihdeongelmaisen hoitoon saamisessa. Jos olet huolissasi itsellesi rakkaan ihmisen päihteiden käytöstä ja haluat vinkkejä hänen saamiseksi hoitoon, Rehapin asiantuntijat auttavat mielellään. Soita meille numeroon 09 3611 9880.

Toivuttuani päihderiippuvuudesta olen saanut elää jo vuosia merkityksellistä elämää, jossa vastoinkäymisetkään eivät aiheuta tarvetta miettiä pakenemista tai lopullista ratkaisua. Minusta on kiva olla olemassa. Vahva ymmärrykseni on, että lähelläni on ihmisiä, jotka ovat samaa mieltä. Samalla haluan välittää osanottoni niille, joiden läheinen onnistui.

Miska Mikkonen
päihdeterapeutti
Rehappi

Itsemurhien ehkäisy (lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL)

Kuinka saada päihderiippuvainen hoitoon

Rehappi-hoito auttaa raitistumaan