Hyödyllinen lahja, joka voi tuoda iloa vuoden jokaisena päivänä

”Kiitos, että lapseni sai raittiin isin!”

Tällaiset terveiset saimme jouluaattona eräältä Rehapin hoidon käyneeltä. ”Olen kiitollinen, etteivät päihteet kuulu enää jouluun eivätkä muuhunkaan elämään”, kirjoitti toinen.

Toisaalta monissa alkoholistiperheissä vietetään vuoden stressaavinta aikaa. Syitä on usein kaksi. Se, että alkoholisti joi. Tai ei juonut.

Yllättävän moni alkoholisti pystyy olemaan tärkeät juhlapäivät juomatta. Siitä hän saa myös todisteen itselleen, ettei ongelmaa varsinaisesti ole olemassa. Hänen mielestään kohtuuttoman ahdasmieliset läheisetkin saavat kuulla aiheesta, kun huomauttelevat juomisesta muina vuoden aikoina.

Vaikka juova alkoholisti viettäisi joulunpyhät väkisin kuivin suin, tunnelmat ovat silti kireät. ”Kuiva humala” on ilmiö, joka vaikuttaa alkoholistin käytökseen myös selvin päin. Hän haluaisi juoda, mutta syystä tai toisesta joutuu olemaan juomatta. Läheiset näkevät tämän alkoholistin käytöksessä hermokireytenä, kyvyttömyytenä olla läsnä ja levottomuutena.

Perheenjäsenet kävelevät varpaillaan, varovat poikkipuolisia sanoja ja koettavat parhaassa tapauksessa näytellä kiitollisuutta, kun nyt kerran saatiin raitis joulu. Monissa alkoholistiperheissä on vietetty viime päivät näissä tunnelmissa.

Lisäksi joulun kaltaisten perhejuhlien aikaan maksetaan hintaa pahasta olosta, jonka alkoholistin juominen on aiheuttanut kahden joulun välissä.

Ei ole tietenkään mahdotonta, että alkoholisti onnistuu pilaamaan joulun juomisellaan. Saappaat sekaisin vietetty joulu on ollut monelle alkoholistille viimeinen niitti, minkä vuoksi on lähdetty hakemaan apua.

Raitistuminen ja toipuminen on aina isompi asia kuin hetkellinen korkin kiinni pitäminen. Rehapin hoidon tavoitteena on aina täysraittius siten, että se on luonnollinen ja normaali tapa elää. Suurin osa hoitoon saapuvista saavuttaa tämän. Tälläkin hetkellä Rehapissa on useita, jotka ovat antamassa läheisilleen parhaan joululahjan.

Johtuen päihderiippuvuuden sairauden luonteesta, alkoholisti on yleensä viimeinen henkilö, joka myöntää ongelmaansa tai on halukas lähtemään hoitoon. Siksi läheisillä on usein merkittävä rooli päihderiippuvaisen hoitoon saamisessa. Annamme siihen Rehapissa mielellämme vinkkejä.

Jos juhlapyhät ovat menneet alkoholismin takia ikävissä tunnelmissa ja haluat viettää ensi vuonna paremman joulun, ota luottamuksellisesti yhteyttä p. 09 3611 9880. Vastaamme päivystyspuhelimeen myös juhlapyhinä. ♥

Teksti: Miska Mikkonen
Kuva: Peksu Kaikkonen

Lisää aiheesta:

Päihteistä voi päästä eroon tehokkaan hoidon avulla

Rehappi-hoito auttaa raitistumaan